Skip to main content

Gdy tylko lipidy w świetle jelita i komórkach błony śluzowej (enterocyty) ulegną rozpadowi, są one ponownie składane w komórkach błony śluzowej w postaci chylomikronów (CM) i lipoprotein o bardzo niskiej gęstości (VLDL). Nośniki te zawierają głównie niepolarne estry cholesterolu i trójglicerydy w rdzeniu oraz polarny cholesterol, białko i fosfolipidy w błonach. (Ryc. 20)

[ Lipoproteins Image ] [http://www.wysong.net/articles/lipid/figures/figure20.jpg]

Są transportowane do wątroby, złogów tłuszczu i mięśni przez limfę i krążenie krwi. Tam enzym śródbłonka lipaza lipoproteinowa usuwa zawartość lipidów.

Nośniki transportu lipidów są również wytwarzane głównie w wątrobie jako lipoproteiny o bardzo niskiej gęstości (VLDL) i są one wykorzystywane do transportu lipidów wytwarzanych przez organizm do tkanek. Z drugiej strony lipoproteiny o wysokiej gęstości (HDL), które są wytwarzane w jelicie i wątrobie, działają głównie w celu odwrócenia tego procesu i transportu lipidów z tkanki do hepatocytów wątroby. 1 HDL składa się z dwóch rodzajów: HDL3 i HDL2. HDL3 to puste opakowanie, które składa się z dwuwarstwowej błony lipidowej i białek. Acylotransferaza cholesterolu lizolecytyny (LCAT) i apoproteina A w połączeniu z HDL3 usuwają wolny cholesterol z krwi, estryfikują go i wypełniają opakowanie HDL3.

Enzym LCAT wykorzystuje kwas tłuszczowy w drugiej pozycji lecytyny do estryfikacji do cholesterolu. Jeśli ten kwas tłuszczowy jest nasycony, proces jest hamowany: jeśli jest nienasycony, proces ulega poprawie. Oczyszczanie krwi cholesterolem przez HDL3 jest zatem związane z przyjmowaniem nasyconych i nienasyconych kwasów tłuszczowych przez żywność. Wysoce nasycone trójglicerydy są często klinicznie związane z wysokim poziomem cholesterolu we krwi.

Gdy HDL3 pęcznieje z estrem cholesterolu, staje się HDL2, który uwalnia swój cholesterol w wątrobie poprzez działanie lipazy wątrobowej. Uwolniony cholesterol jest sprzężony z aminokwasami glicyną (głównie u większości gatunków) i tauryną (głównie u kotów) z solami żółci, które są następnie wydalane do jelita cienkiego przez żółć. 2,3 Część cholesterolu jest następnie uwalniana przez krążenie jelitowo-wątrobowe ponownie wchłonięty, a niektórzy odchodzą z kałem. Im mniej się wchłania, tym niższy poziom cholesterolu we krwi. Na wznowienie cholesterolu żółciowego wpływa wiele złożonych czynników. Na przykład niektóre korzystne działania błonnika i niektórych mikroorganizmów jelitowych mogą być związane ze zmniejszeniem spożycia cholesterolu. 4,5

Charakterystyka nośników do transportu lipidów oparta jest na fizycznej gęstości, wielkości i proporcjach składników. Chylomikrony są największymi cząsteczkami, lipoproteina o bardzo niskiej gęstości (VLDL) jest następną największą, lipoproteina o średniej gęstości (IDL) jest następną największą, lipoproteina o niskiej gęstości (IDL) jest kolejną największą, a następnie lipoproteiny o wysokiej gęstości (HDL)) są najmniejsze. Im mniejsza cząsteczka staje się hydrolizowana przez lipazę lipoproteinową na komórkach śródbłonka naczyń włosowatych, tym wyższa jest zawartość białka i cholesterolu, tym niższa zawartość trójglicerydów i większa gęstość.6 Chylomikrony są obciążone lipidami, ale ubogie w białko, podczas gdy lipoproteiny Wysoka gęstość zawiera mniejsze ilości lipidów i większe ilości białka. (Ryc. 21)

[ Lipid Transport Vehicles Image ] [http://www.wysong.net/articles/lipid/figures/figure21.jpg]

Diagnostycznie poziom tych nośników lipidów we krwi jest ważnym wskaźnikiem ryzyka, szczególnie w przypadku chorób sercowo-naczyniowych. Jeśli występują wysokie poziomy LDL, byłoby to niekorzystne, podczas gdy wysokie poziomy HDL byłyby tanie. Wysokie poziomy LDL oznaczają, że istnieje duża ilość krążącego cholesterolu, który może mieć potencjał aterogenny. Z drugiej strony wysoki poziom HDL oznaczałby, że zapasy lipidów są mobilizowane z tkanki i metabolizowane w wątrobie w celu wydalenia z żółcią 7.

Apoproteiny

Białka związane z nośnikami lipidowymi pomagają w solubilizacji lipidów i identyfikacji ich pod względem działania enzymatycznego. Istnieje wiele tych apoprotein. Niektóre z tych, które uważa się za najważniejsze dla diagnozy, to B znalezione w LDL i VLDL, E znalezione w IDL i A. znalezione w HDL. Apoproteina B na LDL i VLDL znakuje lipidy do wychwytu przez komórki wątroby lub komórki zmiatające w ścianach naczyń krwionośnych. Apoproteina A oznacza HDL do wchłaniania przez wątrobę. Inna apoproteina, C-2, służy jako kofaktor lipazy lipoproteinowej, która hydrolizuje zawartość nośników lipidowych o niskiej gęstości na ścianie śródbłonka. (Ryc. 22)

[ Lipoprotein Metabolism Image ] [http://www.wysong.net/articles/lipid/figures/figure22.jpg]

Jest to bardzo krótki przegląd coraz bardziej złożonej biochemii, która się pojawia.8-10 Identyfikacja apoprotein może być najbardziej odkrywcza diagnostycznie, ponieważ są one bardziej szczegółowe niż zwykły pomiar cholesterolu lub lipoprotein. Na przykład, wysoki poziom apoproteiny A wskazuje na wysoki poziom HDL, podczas gdy wysoki poziom B wskazuje na wysoki poziom LDL.

Lipoproteina (a) (inna niż A) może być jednym z najlepszych niezależnych markerów zarówno ryzyka sercowo-naczyniowego, jak i ciężkości istniejącej choroby. Składa się z LDL i apoprotein B-100 i (a). Lp (a) jest genetycznie kontrolowany i ze względu na homologię między Apo (a) a plazminogenem, czynnikiem rozpadu skrzepu krwi, zakłóca lizę skrzepu i przylega LDL do powierzchni śródbłonka, gdzie może wywołać miażdżycę. Wartości Lp (a) powyżej 50 mg / ul, a także wysokie wartości LDL mogą zwiększać ryzyko chorób sercowo-naczyniowych sześciokrotnie. 11-14

TARGET stężenia we krwi

Cholesterol we krwi jest coraz częściej wykorzystywany jako narzędzie przesiewowe pod kątem ryzyka sercowo-naczyniowego. Jedna trzecia dorosłych w Stanach Zjednoczonych zna teraz poziom cholesterolu we krwi. Ile kosztuje odpowiednia ilość? Patrząc tylko na cholesterol LDL, argumentuje się, że noworodki mają około 30 mg / dl i że 25 mg / dl wystarcza do dostarczenia cholesterolu do tkanek organizmu i rodzajów, w których nie ma ciągłego serca związanego z cholesterolem – Choroby naczyniowe, poziom cholesterolu LDL występuje poniżej 80 mg / dl, uważa się, że zalecana wartość 25-80 mg / dl mieści się w zdrowym zakresie. Jest to jedna piąta poziomu powszechnego w społeczeństwach zachodnich15. Inne testy do pomiaru HDL, cholesterolu całkowitego, trójglicerydów, apoprotein i stosunków cholesterolu / HDL i Apo A / Apo B są również stosowane do określenia ryzyka sercowo-naczyniowego.

[ Blood Lipid Levels Image ] [http://www.wysong.net/articles/lipid/figures/figure22a.jpg]

Mierząc różne czynniki lipidowe, można stworzyć złożony wynik ryzyka lipidów.16 Jednak wartości diagnostyczne mogą zawierać błędy zarówno w teście, jak i interpretacji. Jesteśmy dalecy od dokładnego oszacowania zdrowia. Fałszywe „pozytywne” ryzyko może wywołać strach i chorobę (nawrócenie normalnej osoby na pacjenta), gdy nie istnieje, a fałszywe „negatywne” ryzyko może prowadzić do samozadowolenia i zaostrzenia istniejących chorób. Dlatego wyniki laboratoryjne i „normalne” wartości należy zawsze traktować podejrzliwie i wykorzystywać wyłącznie jako wskazówkę do dalszej oceny diagnostycznej.17-20

Cholesterol

Poziom różnych lipidów we krwi, w tym cholesterolu, zależy od ilości spożywanego cholesterolu i ilości cholesterolu syntetyzowanego w organizmie. Cholesterol jest niezwykle ważnym związkiem, który stanowi część błon komórkowych, jest substratem do syntezy dużej liczby hormonów i witaminy D, a także jest składnikiem kwasów żółciowych, które umożliwiają trawienie lipidów.

Jeśli cholesterol jest normalnym i zdrowym związkiem fizjologicznym, dlaczego tak nieskomplikowana reputacja? W ramach Narodowego Programu Edukacji Cholesterolowej (NCEP) rząd stara się obniżyć poziom cholesterolu we krwi kraju. To największa interwencja medyczna w historii USA. Nie przeprowadzono tego bez powodu. Choroby serca zabierają życie co drugiej osobie w tym kraju. Cholesterol jest integralną częścią blaszki miażdżycowej, a ważne badania, takie jak sponsorowane przez rząd federalny Framingham (Mass.) Badanie serca po tysiącach pacjentów od 1948 r. Wykazują znaczące korelacje między cholesterolem a chorobami serca.

Jednak samo obniżenie poziomu cholesterolu we krwi nie jest panaceum. Gdyby dieta była całkowicie pozbawiona cholesterolu, organizm byłby zmuszony do wyprodukowania tego, co jest konieczne, aby uratować życie. Jeśli poziom cholesterolu we krwi jest rażąco niski (poniżej 160 mg / dl), ryzyko udaru wzrasta trzykrotnie, a ryzyko raka o czynnik 21, 22 Dlatego cholesterol z pożywienia jest prawdopodobny, chociaż może przyczyniać się do choroby brak „trucizny” w jej naturalnej formie odżywiania. Ciało ma wyrafinowane systemy biochemiczne, za pomocą których można zsyntetyzować około 80% cholesterolu znajdującego się w normalnej tkance. Ciało najwyraźniej uważa, że ​​cholesterol jest ważny. Synteza cholesterolu wykorzystuje żywność, taką jak cukier, alkohol i skrobię, tworząc prekursor octanu. Wiele enzymów, które zostały specjalnie opracowane w celu zapewnienia dostępności cholesterolu, następnie buduje złożoną cząsteczkę z octanu.

Cholesterol jest częścią diety od samego początku życia, ale choroba związana z cholesterolem jest nowa i mówi się, że ma znaczące znaczenie dopiero od około 1930 roku. Masajowie w Tanzanii spożywają do 2000 mg cholesterolu dziennie, ale ich poziom w surowicy pozostaje niski (115-145 mg / dl). 23 Badanie przeprowadzone w południowoafrykańskich pracownikach gospodarstw zajmujących się hodowlą jaj, którzy spożywają dużą liczbę jaj, prowadzi do spożycia cholesterolu w wysokości 1200 mg dziennie i poziomu cholesterolu w surowicy 180 mg / dl.

Dlaczego cholesterol powinien powodować choroby sercowo-naczyniowe, które są zabójcą numer jeden w wielu krajach uprzemysłowionych, gdy:

1. Cholesterol stanowi część naturalnej diety ludzi i zwierząt od tysięcy lat:

2. Choroby sercowo-naczyniowe nie są znaczące w wielu społeczeństwach, które spożywają wysoki poziom cholesterolu:

3. Wraz ze wzrostem chorób układu sercowo-naczyniowego poziom cholesterolu i tłuszczów nasyconych pozostaje względnie stały: (ryc. 24) i

4. Ponieważ liczba zgonów z powodu zawałów serca spadła o 42% od 1963 do 1986 r., Średni poziom cholesterolu spadł tylko o 3% .24

Niektórzy twierdzą, że oczywisty paradoks zwiększonej choroby sercowo-naczyniowej jest wynikiem przedłużenia życia, które powoduje, że starsza populacja jest z natury bardziej podatna na choroby zwyrodnieniowe. Jednak wbrew powszechnemu przekonaniu, oczekiwana długość życia (oczekiwana długość życia, długość życia) nie wzrosła znacząco, ponieważ dane aktuarialne zostały wiarygodnie zestawione. Jednak oczekiwana długość życia (średnia długość życia w populacji) wzrosła (47 lat w 1900 r., 73 lata dzisiaj), ponieważ umieralność dzieci spadła z powodu lepszej higieny publicznej i dystrybucji żywności. Chociaż nasze szanse na przeżycie naturalnej śmierci w starszym wieku rosną w chwili urodzenia, nasz wiek w chwili naturalnej śmierci nie jest wyższy niż w przypadku naszych odległych przodków25. Zwiększone wskaźniki chorób sercowo-naczyniowych nie są zatem po prostu funkcją choroby zwiększającej średni wiek naszej populacji.

Jednak dowody są dość przekonujące, że choroba sercowo-naczyniowa jest w jakiś sposób związana z odżywianiem. Ponadto blaszki miażdżycowe w ścianach naczyń krwionośnych (szczególnie tętnicy szyjnej i wieńcowej) faktycznie zawierają cholesterol, chociaż udowodnienie, że obecność cholesterolu jest przyczyną, a nie wynikiem miażdżycy, może być trudne. Edycja nie jest zamknięta. Istnieją dowody, że choroby sercowo-naczyniowe są starożytne, a genetyka i stres współczesnego życia. szczególności. może być ważniejsze niż dieta 26

Miażdżyca tętnic prawdopodobnie wynika z wpływu różnych współczesnych czynników. Należą do nich siedzący tryb życia, stres, zanieczyszczenie i odżywianie. Jeśli spojrzeć tylko na dietę, istnieją powiązania między chorobami sercowo-naczyniowymi a zwiększonym zużyciem olejów omega-6 sprzyjających stanom zapalnym, przetworzonych (uwodornionych, utlenionych) wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, wytwarzanych w margarynach i wielu innych produktów przetworzonych w handlu i utlenionych Poziom cholesterolu jest znacznie bardziej przekonującym czynnikiem etiologicznym niż naturalny cholesterol lub tłuszcze nasycone.

[ The Cause Of Cardiovascular Disease Image ] [http://www.wysong.net/articles/lipid/figures/figure23.jpg]

Początek XX wieku przyniósł pozornie szybki wzrost chorób sercowo-naczyniowych, a także wzrost konsumpcji produkowanej, frakcyjnej, przetworzonej diety.27-30 (ryc. 23) Cholesterol jako część surowej, pełnej, naturalnej żywności (tutaj oczywiście) Nie wykazano, że dzikie zwierzęta dziko żyjące, które nie są trzymane w fabryce, są związane ze stanami chorobowymi. Domniemany związek między cholesterolem a chorobą myli definicje. Cholesterol, znany i potwierdzony w metanalizie, badaniach retrospektywnych i prospektywnych kontrolowanych badaniach klinicznych, który jest pozytywnie związany z miażdżycą, nie jest „naturalnym” cholesterolem. Na przykład w badaniach na zwierzętach wywołujących miażdżycę stosuje się utleniony („aktywowany”) cholesterol.31,32 Ponadto w badaniach na ludziach mierzy się wpływ przetworzonych tłuszczów i olejów, jakie występują w przetworzonej żywności, a nie działanie lipidów, takich jak występują w surowej żywności, naturalnej, całej, świeżej żywności. Cholesterol w homogenizowanym, pasteryzowanym maśle, jajecznicy, burgerach fast food lub grillowanym steku jest zupełnie innym stworzeniem niż cholesterol w żywej tkance dzikiej antylopy. (Rys.24)

Nie tylko forma cholesterolu jest różna (istnieje ponad 60 różnych rodzajów tlenku cholesterolu), ale także zupełnie inny jest kontekst. Wartość żywności zależy nie tylko od poszczególnych składników, ale także od firmy, rodzaju i względnych ilości sąsiadów – synergii. Przetworzona żywność jest wytwarzana z ułamkowych składników, które są modyfikowane, a następnie ponownie składane w celu uzyskania smaku, trwałości i zysku. Świeża, surowa, naturalna żywność jest bardzo różna, jest złożonym środowiskiem wzajemnych powiązań. To więcej niż zbiór części. Prawdziwe jedzenie nie zawiera więcej X% białka, tłuszczu, minerałów, witamin i węglowodanów niż powieść wykonana z X% tuszu, celulozy i kleju.

Chociaż nie przeprowadzono jeszcze żadnych eksperymentów w celu zmierzenia wpływu naturalnego cholesterolu z dietą opartą na surowej żywności, wyniki są przewidywalne. Największy ze wszystkich eksperyment, dotyczący rozwoju i źródeł utrzymania na planecie przed młynem walcowym, wytłaczarką, ekstraktorem rozpuszczalnikowym i uwodorniaczem, już dał odpowiedź. Życie zawdzięcza swoje istnienie surowej żywności. Takie jedzenie nie jest przyczyną chorób, jest przyczyną życia.

[ Cholesterol Forms Image ] [http://www.wysong.net/articles/lipid/figures/figure24.jpg]

Żywność naturalna była jedyną żywnością dostępną do epoki technologicznej. Nowa żywność, nowy cholesterol, uwodornione i utlenione kwasy tłuszczowe oraz ich nowe sztuczne kombinacje narodziły się z technologii. Argumentuje się również, że w tym czasie urodziła się blaszka miażdżycy. Tak więc związek „cholesterolu” i „tłuszczów nasyconych” z miażdżycą jest oskarżeniem o przetwarzanie żywności, a nie o prawdziwy cholesterol żywności jako część całej, surowej, naturalnej żywności.

REGULACJA LIPIDÓW KRWI

Poziom cholesterolu we krwi jest regulowany przez różne mechanizmy sprzężenia zwrotnego. Jeśli we krwi jest za dużo cholesterolu LDL, receptory w wątrobie, które są odpowiedzialne za wchłanianie tych jednostek transportowych, stają się nasycone. Po osiągnięciu wysokiego poziomu LDL we krwi komórki wątroby zmniejszają liczbę receptorów LDL, zmniejszając w ten sposób zdolność wątroby do oczyszczania krwi z cholesterolu. Gdy wątroba jest nasycona cholesterolem i nie jest już potrzebna, wytwarzanie receptorów LDL jest po prostu zatrzymywane. Jednocześnie wydalanie cholesterolu z kwasami żółciowymi zostanie zwiększone do limitu pojemności. Jeśli dieta jest uboga w błonnik lub mikroflora trawienna jest niezrównoważona, znaczna część tego cholesterolu zostałaby ponownie wchłonięta, przyczyniając się do wzrostu poziomu cholesterolu we krwi. Cykl trwa i buduje coraz wyższy poziom cholesterolu we krwi. Rodzinna choroba hiperlipidemiczna, w której receptory wchłaniania LDL są wadliwe, może również prowadzić do nadmiernego poziomu cholesterolu we krwi u niektórych osób33 (ryc. 25)

Wysoki poziom cholesterolu i tłuszczów nasyconych we krwi oraz niekorzystne proporcje lipoprotein są rzeczywistością dla wielu ludzi i mogą narazić ich na choroby zagrażające życiu. Poprawa stylu życia może zmniejszyć wchłanianie cholesterolu, zwiększyć jego wydalanie i zmienić stosunek LDL do HDL, co prowadzi do poziomów we krwi, które są bardziej korzystne dla

[ Cholesterol Metabolism Image ] [http://www.wysong.net/articles/lipid/figures/figure25.jpg]

stan zdrowy. Takie ulepszenia obejmują: (1) zwiększenie spożycia świeżych owoców i warzyw oraz: (2) spożywanie różnych produktów bogatych w błonnik zawierających różne sterole, które konkurują o spożycie cholesterolu w jelitach w połączeniu z: (3) ) Niższy poziom spożycia przetworzonego cholesterolu w połączeniu z: (4) zwiększonym wysiłkiem fizycznym: (5) i prawdopodobnie zwiększone spożycie kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-9 zawierających żywność. Kwasy tłuszczowe omega-3 są niezwykle skuteczne w mieszanej hiperlipidemii, i podaje się, że kwasy tłuszczowe omega-9 mają zdolność obniżania LDL i zwiększania HDL. 34-37 Zmniejszenie spożycia tłuszczów nasyconych może być również pomocne ponieważ nasycone trójglicerydy są hydrofobowe i sprzyjają tworzeniu wyższego tłuszczu i cholesterolu, który przenosi LDL i VLDL i opóźnia pobieranie cholesterolu przez HDL.

Ponadto opracowano pewne leki (probukol, cholestyramina, kolestypol, klofibrat, gemfibrozyl, lowastatyna i inne) w celu zmniejszenia wątrobowej syntezy cholesterolu i zmniejszenia ilości cholesterolu wchłanianego jelitowo lub zasysanego z powrotem do krążenia jelitowo-wątrobowego przez żółć , które mogą być wymagane, jeśli bardziej naturalne modyfikacje nie są skuteczne. (Nie jest to jednak pozbawione niebezpieczeństw). 38-42

Zmiany w diecie i zmiany stylu życia są przydatnymi narzędziami do poprawy zdrowia i oferują największą możliwość optymalizacji zdrowia i zapobiegania chorobom. Nieostrożne życie hedonistyczne, oparte na założeniu, że wczesna diagnoza i heroiczne inwazyjne interwencje, takie jak przeszczepy, angioplastyki, omijanie lub leki prowadzą do wybaczenia, są złym następstwem rozważnych praktyk zapobiegawczych.