Żołądek faktycznie zawiera kwaśny roztwór znany jako kwas chlorowodorowy, który służy do trawienia i rozkładania żywności. Częstym błędem jest to, że sam kwas przyczynia się do rozkładu żywności, co jest złe, ponieważ to enzymy zawarte w przewodzie pokarmowym ułatwiają większość rozkładu żywności na składniki odżywcze i składniki Potrzebne ciało.
Cel kwasu żołądkowego
Kwas żołądkowy, naukowo określany jako kwas żołądkowy, pomaga usprawnić proces trawienia, rozkładając i rozkładając rzeczywistą strukturę żywności, rozkładając „wiązania” lub cement żywności (która jest białkiem). W ten sposób enzymy peptydowe, które są również wydzielane i zawarte w jamie żołądkowej, mogą kontynuować pracę nad rozkładem tych wiązań białkowych. Kwasowość żołądka służy do zabijania szkodliwych bakterii i zapobiegania ich rozwojowi.
Białka są rozkładane na aminokwasy, a reszta jedzenia jest przygotowywana do wchłaniania i przetwarzania przez jelito (zarówno małe, jak i duże). Jelito przetwarza teraz strawiony pokarm, absorbuje niezbędne składniki odżywcze i minerały, które są konsumowane przez organizm, i wydala odpady zwane ekskrementami.
Kwas chlorowodorowy jest niezwykle skutecznym i niebezpiecznym kwasem, który zwykle stwarza znaczące ryzyko dla różnych tkanek miękkich i błon ciała. W laboratorium chemicznym jest zawsze oznaczone żółtym znakiem ostrzegawczym. Aby zapewnić bezpieczeństwo tego niebezpiecznego rozwiązania, żołądek ma bardzo silną i wzmocnioną ścianę mięśniową, która ma chronić resztę ciała.
Refluks kwasowy
Zgaga, zwana także refluksem kwasowym, występuje, gdy kwas żołądkowy przedostaje się poza żołądek do przełyku, który prowadzi z jamy ustnej do żołądka. Jednak powszechnie uważa się, że zgaga jest spowodowana nadmierną produkcją kwasu, co w rzeczywistości jest błędne, i chociaż ta nadmierna produkcja soku żołądkowego jest czynnikiem przyczyniającym się, nie jest to jedyny czynnik zgagi.
Przełyk jest nieco podobny do rurki biegnącej od jamy ustnej do żołądka, a na każdym końcu tej rurki znajduje się mały zawór mięśniowy, który działa jak zawór lub drzwi pułapki. Aby zapobiec przedostawaniu się kwasu żołądkowego do przełyku, zawór bezpośrednio nad żołądkiem jest zamknięty i otwiera się tylko wtedy, gdy jedzenie ma dostać się do żołądka. Zgaga występuje, gdy zastawka, zwana oficjalnie dolnym zwieraczem przełyku, nie działa prawidłowo, a kwas dostaje się do przełyku.
Twój żołądek jest kwatermistrzem twojego ciała. Zapewnia, że wystarczająca ilość składników odżywczych trafia we właściwe miejsca. Kwas żołądkowy odgrywa ważną rolę w układzie trawiennym i ostatecznie utrzymuje cię przy życiu.