Skip to main content

Czy bajgle powinny znaleźć się na liście produktów, których diabetycy powinni unikać? Czy nie jest wystarczająco źle zakazać tortów urodzinowych i kremów czekoladowych?

Dla wielu bajgle od dawna uważane są za zdrowe źródło pożywienia. Twarda dobroć jest z pewnością lepsza dla ciebie niż biały chleb. Ale co, jeśli dowiesz się, że jest gorzej?

Zarówno bułeczki, jak i biały chleb są wytwarzane z mąki, wody i niektórych innych składników. Biała mąka w normalnych bułkach jest taka sama jak w białym chlebie. Obecnie prawie wszyscy wiedzą, że biały chleb jest zły dla diabetyków. Zwiększa poziom cukru we krwi tak szybko, jak cukier stołowy.

Jak więc bajgiel może być gorszy od chleba?

Pojedynczy kromka białego chleba dostarcza 60-80 kalorii w postaci węglowodanów. Dwie kromki tostów lub chleba na kanapkę stanowią około 150 kalorii. Ale co z bajglem? Mini bajgiel zapewnia również około 150 kalorii, ale normalny bajgiel ma 250-300 kalorii, podczas gdy jeden z pysznych ponadgabarytowych szczepów może zawierać do 500 kalorii! Więc bajgiel może być gorszy niż chleb. Jest mało prawdopodobne, aby usiąść i zjeść 7-8 kromek chleba, ale właśnie to robisz, gdy zafundujesz sobie duży bajgiel.

Pod względem żywienia nie wszystkie bułeczki są takie same. Na przykład bajgiel pełnoziarnisty może mieć mniej więcej tyle samo kalorii co francuski bajgiel tostowy (250 do 300 kalorii), ale może zawierać tylko jedną trzecią tyle cukru, ale trzy razy więcej błonnika. Całe ziarna potrzebują więcej czasu na trawienie przez organizm i dlatego nie zwiększają tak szybko cukru we krwi. Błonnik pokarmowy poprawia czynność jelit i promuje sytość (pełnię po jedzeniu). Bajgiel z topionym serem ma więcej tłuszczu niż bajgiel z jagodami lub rodzynkami.

A co z dodatkami? Dwie łyżki niskotłuszczowego sera śmietankowego dodają kolejne 70 kalorii, co nie jest złym wyborem na lekkie śniadanie lub lunch. Jednak dwie łyżki masła orzechowego (lub masła lub pasty na bazie majonezu) dodają dodatkowe 200 kalorii, z których większość pochodzi z tłuszczu. Lepszym wyborem byłaby równa porcja dżemów bez cukru (zaledwie 10 kalorii na łyżkę stołową) lub kilka plasterków chudej piersi z indyka (około 50 kalorii).

Ludzie lubią bajgle głównie ze względu na swoją teksturę. Wydaje się, że jesz więcej, gdy musisz żuć mocniej. Nie jest to złe, szczególnie dla diabetyków, którzy przez większość czasu czują się pokrzywdzeni.

Chociaż to prawda, cukrzyca powinna unikać jedzenia gigantycznego bajgla z masłem orzechowym (święto 700 kalorii), mini bajgiel pełnoziarnisty z niskotłuszczowym twarogiem zapewnia mniej niż połowę kalorii i jest uczciwą grą dla głodującej cukrzycy węglowodan fix.